Paardenwelzijn
Afgelopen jaren zijn we op stal sterk bezig geweest met het welzijn van de paarden. Eenduidig beleid, hoefzorg, osteopaat, vaste dierenarts, voer en weide beleid ect. Samen met de paardencommissie en de beheerder.
Vervolgstap is meer aandacht voor Paardenwelzijn in de lessen.
Motivatie:
De paardensport ligt onder vuur en dierenwelzijn is een groot thema. Wat direct van invloed is op het voortbestaan van maneges.
Om toekomstbestendig te zijn moet er dus een goed beleid gevoerd worden op de wijze waarop de lessen worden aangeboden.
Manegepaarden.
Van manegepaarden wordt veel gevraagd. Telkens doen we een beroep op hun medewerking aan verschillende ruiters van verschillende niveaus waarin ze in een wirwar van onduidelijke en vaak onvriendelijke hulpen hun gehoorzaamheid moeten tonen.
Hierdoor worden zowel fysieke als mentale problemen in de hand gewerkt, waarbij de vinger veelal naar het paard wordt gewezen. Dat doet een enorme afbreuk aan de esthetiek van de sport en de potentie van het paard om tot mentor te dienen.
Dressuur
Dressuur is gericht op een harmonische samenwerking tussen ruiter en paard waarbij een ruiter dient te leren om met zo min mogelijk hulpen een paard te gymnastiseren, zodat een paard op een gezonde manier zijn atletisch vermogen kan gebruiken om een ruiter te kunnen dragen.
Wanneer we ruiters leren hoe ze een paard tot hun recht kunnen laten komen kan het paard als mentor fungeren en een grote bijdrage leveren in zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van de ruiter.
Lessysteem
Dit alles vraagt om een eenduidig en onderbouwd lessysteem met een logische opbouw die aansluit bij de behoeften van het paard en het niveau van de ruiter.
Waarbij de lessen van de verschillende instructeurs op elkaar afgestemd zijn.
Het doel is om dit systeem gezamenlijk vorm te geven en uit te dragen waarbij iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voelt voor het welzijn van het paard en het voortbestaan van de sport.
Paardrijden is complex en behelst vele componenten.
Gezamenlijk leiden al deze componenten tot een paard wat de bereidheid zal tonen tot verdere africhting waarin zowel ruiter als paard veel plezier aan elkaar kunnen beleven.
Al deze componenten zijn terug te brengen onder de volgende pijlers:
Verbinding
-
Communicatie: Paardentaal & hulpen
-
Houding & zit
-
Nageeflijkheid
-
Connectie
Ontspanning
-
Aanleuning
-
Voorwaarts- en neerwaardse tendens
-
Gymnastiseren
-
Schwung
Balans
-
Tempocontrole
-
Verticale balans (rechtrichten)
-
Horizontale balans
-
Takt
-
Impuls
Ter ondersteuning
Al deze stappen zullen ook ondersteund worden door video's die op ‘De Manege Academie’ worden geplaatst. Een kanaal op YouTube.
Tevens komen er ter ondersteuning fysieke leskaarten met uitleg van de bijbehorende oefeningen.
Naast het lesprogramma zullen er ook themadagen/ trainingen waar de lesklanten zich voor kunnen opgeven, al dan niet tegen betaling.